Horváth Csaba
BemutatkozásNézőpont - Online marketingkommunikáció

ATL eszközök (Above The Line)

A hagyományos tömegkommunikációs eszközök csoportosítására használt kifejezés. Ebben az esetben a kommunikációs eszköz nem a hirdető tulajdonában van. Ide tartozik a sajtó, TV, rádió, közterületi eszközök, a mozi, klasszikus internetes hirdetések

BTL eszközök (Bellow The Line)

A "vonal" alatti eszközök csoportja. Jellemzőjük, hogy nem nevezhetőek klasszikus reklámeszköznek és csak a személyes kapcsolatokra építenek, illetve a kommunikációs eszköz a hirdető tulajdonában van. Pl: vásárlásösztönzés(Sales promotion), telemarketing(TM), Szponzoráció, Public Relations(PR), Direkt marketing(DM), Online marketing

Online marketing, online marketingkommunikáció

Sokakban tévhitek élnek az online marketinggel kapcsolatban, illetve azonosítják a web- lapokon található "sima" banneres megjelenéssel. Pedig ennél jóval többet jelent és jóval komplexebb megközelítést igényel. Természetesen egy hatékony webes marketing-kampány elengedhetetlen része a banneres hirdetés, de korántsem elegendő. Egy teljesen új szemlélet és gondolkodásmód szükségeltetik. Az ATL, és a nem webes BTL eszközök, amik a tömeges megjelenés előnyeit aknázzák ki nem képesek a célzott reklámra és nem képesek a folyamatos ügyfélkapcsolatra és interaktivitásra, amit egy professzionális weboldal nyújtani tud. Egy hatékony, dekoratív és folyamatosan karbantartott weblap képes akár órákig is lekötni az arra fogékony közönséget és képes arra, hogy bizalmat keltsen, ami rendkívül fontos, sőt talán az egyik legfontosabb cél egy prosperálni szándékozó vállalat számára.

Ezeken kívül számos másfajta előnnyel is büszkélkedhet az online jelenlét. Az egyik, ami talán a legfontosabb, hogy kényelmes és a nap 24 órájában elérhető és használható. Egyre több cég kezdi kiaknázni ezeket a lehetőségeket, ezzel is növelve a cég szolgáltatási köreit. Ide sorolhatóak például az ételrendelő cégek, a taxi társaságok, a bankok és az állami szektor. Hiszen az ügyfeleknek nem kell fizikailag megközelíteni az árusító helyeket, nem kell a dugóban órákat várni, nem kell parkolót keresni és nem kell sorban állni. Ráadásul költséghatékony is, hiszen nincs szükség hozzá kiszolgáló személyzetre, nincsenek raktározási költségek, és bérleti, biztosítási, közüzemi díjakat sem kell fizetni. A honlap elkészítési és karbantartási költsége is jóval alacsonyabb, mint a nyomtatott katalógusoké. Egyes cégek egyáltalán nem üzemeltetnek utcafrontos boltot, ilyenek például full-online webáruházak. Egy központi raktárról a megvásárolt termékeket hatékony logisztikai ter- vezéssel házhoz szállítják vagy házhoz szállíttatják.

A másik fontos előny a hatalmas információs bázis, amit a leendő ügyfél vagy látogató rendelkezésére bocsáthatunk, hogy könnyebben tudjon tájékozódni az adott vállalattal vagy termékkel kapcsolatban. Azonban ez globálisan is értelmezhető, hiszen nem csak a mi oldalunk szolgáltathat információt, az interneten könyvtárnyi irodalom található, szinte bármiről. Nem elhanyagolható előny továbbá, hogy az ügyfél nem találkozik közvetlenül az alkalmazottakkal, így a vásárlás nem függ az eladó személyzet aznapi kedélyállapotától és érzelmileg sem befolyásolható. Objektivitás, tárgyilagosság, egyértelműség. Persze hát- rányokkal is járhat mindez, mert néhány esetben szükség lehet a közvetlen érintkezésre, hogy az ügyfél a kezébe vehesse a tárgyat, megtapinthassa, hiszen sokak bizalmatlanul állnak még az internetes vásárláshoz. (Valami ok folytán azonban nem terjedtek el széles körben az internetes csalások. Talán ennek a ténynek köszönhetően és annak, hogy egyre kielégítőbb biztonsági intézkedéseket foganatosítanak a cégek, vállalkozások, bankok, a bizalom egyre inkább erősödni látszik). A teljes körű kiszolgálás érdekében valamilyen formában ezt az igényt is igyekezni kell kielégíteni. Akár többnapos visszavásárlási lehetőséggel, akár személyes kiszolgálás útján. Szándékosan a végére hagytam a - véleményem szerint - legfontosabb előnyt, ez pedig nem más mint az interaktivitás, a kapcsolatteremtés lehetősége. Számos megoldása létezik az ügyfelekkel történő online kapcsolattartásnak. Ilyen például a bizonyos időközönként küldött hírlevél, melynek kettős funkciója van. Az egyik, hogy folyamatosan jelen lehetünk az ügyfél életében. (Hírlevelet csak olyan ügyfél kap, aki önszántából iratkozott fel rá, így nem tekinti majd kéretlen levélnek). A másik, hogy rendszeresen tájékoztathatjuk új szolgáltatásainkról, termékeinkről, ami nagyon hatékony tud lenni, mert tudjuk, hogy egyszer már érdeklődött honlapunkon.

A belső chat, a fórum és a vásárlási szokások rögzítése is az interaktivitás és kapcsolattartás eszköze, melyek segítségével felmérhetjük az igényeket, és ennek megfelelően alakíthatjuk oldalunkat, indíthatunk új szolgáltatásokat, és lehetőségünk van gyorsan alkalmazkodni a megváltozott piaci körülményekhez: pl.: új termékeket vonhatunk be, árakat módosíthatunk. Hasznos dolog a vásárlási szokások figyelése, hiszen ezzel a módszerrel kialakíthatunk olyan termékcsoportokat, amiket gyakran együtt vásárolnak a fogyasztók, így lehetőség nyílik az ügyfél vásárlása közben ajánlatok tételére a rögzített termékcsoport alapján, ezzel is növelve a forgalmat.

A szemléletmódról röviden

A legfontosabb és egyben döntő fontosságú építőkocka, hogy a látogatót az értelmes, hasznos információval lehet a leghatékonyabban megnyerni és marasztalni. Manapság egyre többen választják ezt a formát. Persze azért ma is lehet találkozni használhatatlan, érthetetlen weblapokkal, amit főleg a spórolás, a hozzá nem értés és az érdektelenség hoz létre. Mikor hazánkban felismerték a cégek és vállalkozások az internet jelentőségét és elkezdtek maguknak weboldalakat készíteni, még a színes, az izgőmozgó, főleg a külalakra koncentráló lapok uralták a világhálót. Nem is beszélve a roppant idegesítő felugró ablakos reklámokról, amik igencsak próbára tették a felhasználók türelmét. Ez inspirálta a fejlesztőket az olyan intelligens programok kifejlesztésére, amik egy szűrőt képeznek az ilyen fajta reklámok előtt. Mára ezek a technikák megtalálták a méltó helyüket a kis mozgó hirdetések formájában egy-egy lap tetején vagy oldalán, amik kattintásra a hirdető cég weblapjára navigálnak minket, és egyben beépültek az online marketing stratégiákba. Az ilyen hirdetési eszköz azonban nem igazán hatékony, mivel az átlagos banner átkattintási arány 0,6%, azaz hat ezrelék. Ez azt jelenti, hogy ha ezer ember látta a hirdetést, arra számíthatunk, hogy hatan fognak ténylegesen rákattintani. Ez elég csekély számadat, de ami miatt mégis helye van a webes marketing stratégiában az az, hogy a banner letöltésekor a látogató átlagosan 1,2 másodpercig többnyire látja is a hirdetést, s a márkaismertség anélkül is nőhet, hogy rákattintanának. Így amikor az illető megérkezik a weboldalra és meglátja a jellegzetes logót, vagy olvassa a szlogent, beugrik neki, hogy már látta a hirdetését valahol. Ez növelheti a cég tekintélyét és javítja a megítélését.